Ajánló

  Mulatós zene, zenekarok Fásy Mulató - Zeneexpressz
 

 
Oldal
2010. április 1. | Kategória: Hírek | Még több: , , , | 11 hozzászólás

X-faktor vagy Megasztár 5?

A Tehetségkutatók viadala

Hazánk két nagy kereskedelmi televíziós csatornája ismét hadat üzent egymásnak, ám az összecsapás őszig várat magára. Az RTL klub közvetlen a Csillag születik című, nagyszabású műsorának utolsó adása után felhívást intézett a közönség felé, miszerint hamarosan új tehetségkutató show-al jelentkezik, az X-Faktor -ral. A TV2 kreatív csapata sem volt rest, nem sokkal a rivális csatorna spot-ja után közre adták sajátjukat, melyből megtudhattuk, hogy a Megasztár folytatódik.

X-Faktor

Az angol eredetű X-Factor több országot meghódított már. Maga a műsor többet nyújt a néző számára, mint egy szimpla tehetségkutató műsor. A jelentkezéseket 3 kategóriában várják: 16-24 éves korig, 24 év felett, valamint duók/csoportok. „Más lesz az értékelés is: a leendő három zsűritagot tulajdonképpen csak megszokásból nevezzük zsűrinek, valójában ennél többről van szó, hiszen ők itt mentorok lesznek, egy-egy csoport élén állnak majd. Ha úgy tetszik, az ő neveltjeikből áll össze az adott csoport: egyikük tehát csak a 16 és 24 év közöttiekkel foglalkozik, másikuk a 24 év felettiekkel, a harmadik pedig az együttesekkel.” Ezzel az „új” műsorral szemben, idén a Megasztár már az 5. szériáját futja, ennek ellenére képes-e felvenni a versenyt a konkurens csatornával?

Megasztár 5

A Megasztár első évada nem csak Tóth Vera, hanem kétségkívül a TV2 győzelmével is zárult, hiszen az RTL klub fizetett, egész oldalas hirdetésben fejezte ki gratulációját az énekesnőnek – ily módon a csatornát is elismerve –. Míg második széria is nagy nézettséget hozott a TV2-nek, a harmadik már korántsem váltotta ki a várt hatást, az ellenoldal Szombat Esti Láz című produkciójának köszönhetően. A negyedik szezonnal viszont kellőképpen revansot vett, amikor 7 %-os nézőtöbblettel magamögé utasította az RTL-t – ami akkoriban átlagosan nézettebb volt a TV2-nél –.

Most akkor Megasztár vagy X-faktor?

Noha, a műsor nevének hallatán a néző sejti mire számíthat – ugyanis aligha van olyan ember, aki csak egy részt ne látott volna legalább az előző 4 évad során –, a műsor megújult erővel tér vissza a képernyőre. Míg az előző szezonokban kizárólag énekesek állhattak színpadra, ezúttal duók, és zenekarok is részt vehetnek a megmérettetésen. Ezekkel az újításokkal igyekeznek felvenni a kesztyűt az X-faktor ellen, de elég lesz-e a felülkerekedéshez? A Megasztár 5 -öt már tavaly beharangozták, ám a gazdasági válságra hivatkozva ez évre tolták át, ami lehetséges, hogy inkább taktika volt, mintsem válságkezelés, hiszen már akkoriban terjengtek hírek arról, hogy az RTL megvásárol egy külföldön nagyon is népszerű tehetségkutató műsort.

Az X faktor -ban a zsűri kérdése kényes téma, mert itt nem csupán műértőnek kell lenniük, hanem egy adott csoport producerének, hiszen egy-egy zsűritag egy-egy csoport mentora lesz. Felkészíteni pedig csak úgy tudják kellően a saját kategóriájukat, ha a zene- és az előadás világában teljes mértékben otthonosan mozognak. Ez a rendszer Magyarországon teljesen újat hoz, mindeddig erre itthon nem volt példa, ahogyan arra sem, hogy ily módon a korosztályok versengjenek egymással. Viszont, ennek köszönhetően a zsűri elfogult, még ha próbál is objektív maradni.

Mind két csatorna rengeteg tökét áldozott a saját műsorára, így a tét is nagy: nem elég rá-ráverni a másikra egy-egy adással, fölénnyel kell uralni a műsoridőt. Míg az RTL klub csak áprilisban kezdi meg a jelentkezők meghallgatását, a Megasztár csapata már javában castingol, melyet a Millenáris Parkban kezdett, jelenleg pedig road showal járják a nagyobb városokat, ellátogatnak a Felvidékre, Erdélybe, és a Vajdaságba is. Ezzel a lépéssel igyekszik begyűjteni – és egyben elhappolni a konkurencia elől – a legjobbakat. Jóllehet, a Megasztár hazánkban kivívott magának egyfajta presztizst – nem hiába jön az 5. széria –, ámde az X Faktor Olaszországban, Franciaországban, Csehországban, Kínában, Ausztráliában, Dániában és Hollandiában nagy sikereket ért el. Vajon a magyar közönséget is meghódítja? Mindenestre, izgalmakban nem lesz hiány.

További információk a 2 versenyről partneroldalunkon találhatóak:

Médiatámogató: Mulatós zenekarok (zenekarokaz.hu)

X-faktor vagy Megasztár 5?” hozzászólásai (11)


 1. M írta:

  Megasztár 5


 2. niki írta:

  nagyon jo csak igy tovább


 3. niki írta:

  nagyon jo a müsor


 4. Bubex írta:

  Nagy dilemma volt múlt hétig, hogy melyik műsort válasszam, de megoldódott a problémám, hogy átrakták a Megasztárt péntekre :) Tök jó így, pénteken megnézhetem nyugodtan a Megát, nem kell kapcsolgatni, letöltésre várni, felvételekkel szórakozni, hanem este leülök a tévé elé, és elejétől a végéig látom az egészet. Köszönöm, TV2!


 5. Polka írta:

  Mind a két műsornak megvan a maga előnye illetve hátránya, szóval igazából szerintem nem lehet dönteni. Én magam Megasztár 5 párti vagyok nem csak azért mert úgy gondolom hogy tehetségesebb versenyzők vannak benne hanem azért is mert én a Megasztárt már az első széria óta nézem és igazából “hűségből”:) A másik meg hogy most már a Megasztár 5 pénteken van így nem kell kapcsolgatni sem, sokkal jobb. Aki meg a BK-miatt izgul hogy így meg azt nem látja annak azt üzenem hogy az RTL oldalán meg lehet nézni…szóval szerintem így a legjobb ahogy most van. Melindának és Yvette-nek drukkolok, ők a legjobbak:)


 6. Police írta:

  Megasztár 5 sztem jóób


 7. Fishera írta:

  Nem követem hétről hétre a műsorokat, ezért kicsit összefolynak, de most utánanéztem, hogy melyik műsorban kik szerepelnek. Egyik listában sem tudok hirtelen mindenkire visszaemlékezni, de az biztos, hogy a Megasztárosok közül sokkal többre emlékszem, mint az X-Faktorból.


 8. Peterpo írta:

  Én a Megasztárt már a kezdeti széria óta nézem szóval már csak hűséből is megmaradok ennél a tehetségkutatónál, talán ebből kifolyólag az X-faktor nem is tetszik annyira, sem a műsor sem pedig a benne szereplő énekesek…! A Mega 5-ben szerintem Melinda a legjobb, a Fivéreket most sajnáltam hogy kiestek,de ők talán így is kapnak majd valami lemezszerződést!


 9. Nagy Zoltánné Marika írta:

  Szerintem az X faktor sokkal szuperebb mint a Mega.
  Az X-ben szebben énekelnek. Oké, végre itt is kiestek a selejtes emberek, de aki bent maradt, az olyat énekel, ami illik a hangjához, az egyéniségéhez. A Szlovák fiúnak szurkolok. Mindent bele X.


 10. Fencsike írta:

  Nem is értem , miért kell választani a két műsor között! Miért nem lehetett mind a kettőt már az elején más időpontba tenni! Én a Megasztárból Reninek szurkolok az X-faktorban pedig Wolf Katinak!
  Hajrá lányok!!!! :D


 11. krupp írta:

  Én sem választok a kettő közül, szerintem is megfér egymás mellett a kettő. Csak a csatornák szeretnék ha választanánk, de a TV2 belátta, hogy ez semmi jóra nem vezet. Most már ez sem akadály, nem ütközik a két műsor, lehet mindkettőt nézni! :)

Mit szólsz hozzá?

You must be logged in to post a comment.